Kirjoittaja Seniortek 04.10.2016 0

Kuinka parantaa kodin turvallisuutta asukkaan ikääntyessä?

Kehon ja mielen ikääntyminen asettavat asumiselle uudenlaisia haasteita. Suurin osa ikääntyvistä haluaa asua omassa kodissaan, mutta kuinka selvitä arjen toiminnoista tasapainon heiketessä tai muistin pätkiessä? Näillä vinkeillä pienennät arjen riskejä ja helpotat päivittäistä elämää.

1. Järjestä koti esteettömäksi

Lisää kaiteita ja kahvoja esimerkiksi porraskäytävään, eteiseen ja wc-tiloihin liikkumisen ja tasapainon avustamiseksi. Jos käytössä on kävelykeppi tai rollaattori, käytä sitä myös kotona. Pienennä kompastumisen riskiä tyhjentämällä kulkureitit ylimääräisistä tavaroista kuten kengistä. Vähennä mattojen määrää tai huolehdi, etteivät ne liu’u tai rullaudu. Jos kodissa on portaita, minimoi portaissa kulkeminen järjestämällä makuuhuone samaan kerrokseen muiden asuintilojen kanssa, jos mahdollista.

2. Pidä yhteystiedot ja kalenteri näkyvillä

Kirjoita tärkeimmät nimet ja puhelinnumerot, hätänumerot, lääkärin vastaanoton yhteystiedot ja muut säännöllisesti tarvittavat tiedot selkeästi näkyville. Selkeä kalenteri auttaa asukkaan lisäksi myös omaisia, jumppareita ja hoitajia pysymään ajan tasalla sekä hahmottamaan viikkorytmiä. Kun matkapuhelin on käden ulottuvilla, ei puhelimeen tarvitse kiirehtiä ja apu on tarvittaessa helposti saatavilla. Jos tietotekniikka ei ahdista, kannattaa hyödyntää puhelimeen asetettavia muistutuksia aikataulujen hallinnassa.

3. Turvaa keittiö

Siirrä usein tarvittavat välineet ja ruokatarvikkeet riittävän matalalle kurottelun ja kiipeilyn välttämiseksi. Hanki työkaluja, jotka helpottavat tarttumista, kiertämistä ja esimerkiksi säilyketölkin avaamista. Päivitä keittiölaitteet ehjiin ja toimiviin nykyaikaisiin laitteisiin, vaikka vanha vielä toimisikin ja vaihda kahvinkeitin sellaiseen, joka sammuu automaattisesti tietyn ajan jälkeen. Varmista palovaroittimen (tai savuhälyttimen) oikeanlainen sijoittaminen ja tarkista paristot säännöllisesti. Jos unohtelu huolettaa, on laitteet mahdollista kytkeä järjestelmään, joka ilmoittaa omaiselle palohälytyksestä, auki jääneestä jääkaapista tai vahtii lieden käyttöä.

4. Valaistus

Huolehdi riittävästä valaistuksesta etenkin portaikoissa ja muilla kulkuväylillä. Varmista, että katkaisijat ovat helposti saavutettavissa. Liikkeeseen reagoivat automaattikatkaisijat sopivat etenkin WC- ja eteistiloihin, sillä ne vähentävät edestakaista kulkemista ja vapauttavat kädet liikkeen tukemiseen. Lattiatasoon asennettavat opastevalot helpottavat yöllistä vessareissua häikäisemättä.

5. Hyödynnä nykytekniikka

Nykyteknologia tarjoaa monipuolisia ratkaisuja yksinasujan turvallisuuteen. Yksi järjestelmä voi samaan aikaan valvoa esimerkiksi sängystä nousemista, jääkaapin ovea, lieden käyttöä, ulko-oven avaamista ja wc:n käyttöä. Erilaisten ratkaisujen avulla voidaan välittää paikkatietoa ja kutsua apua tarvittaessa vain nappia painamalla. Teknologian käyttöön ei tarvitse välttämättä itse sekaantua, sillä ratkaisut ovat yhä helppokäyttöisempiä ja ne hyödyntävät automatiikkaa enenevissä määrin.

Seniortekin Hoivaturva helpottaa huoletonta kotona asumista

Me uskomme jokaisen oikeuteen valita oma kotinsa. Hoivaturva-järjestelmä tuo turvaa yksinasuvalle silloin, kun toimintakyky on heikentynyt – iän myötä tai vaikka leikkauksen jälkeen. Hoivaturva on helposti asennettava etäseurantayksikkö, joka välittää tietoa omaiselle tai hoitajalle. Järjestelmä hälyttää apua automaattisesti jos asukas kaatuu, saa sairauskohtauksen tai tämän toimintakyvyssä tapahtuu merkittäviä muutoksia. Koska laite ei välitä kuvaa, säilyy asukkaan yksityisyys.

Hoivaturva antaa mielenrauhan sekä asukkaalle että omaisille. Kun apu on saatavilla, voi keskittyä elämään huolehtimisen sijaan. Lue lisää Hoivaturvasta.

Kommentit

Vastaa