Kirjoittaja Seniortek 17.01.2024 0

Turvallista palveluasumista tehostetaan teknologialla. Savukosken kunta otti ikäihmisten ympärivuorokautisen hoidon asumisyksikössä Saukodissa käyttöön henkilöturvajärjestelmän. Järjestelmä ilmoittaa asukkaiden liikkumisista ajastetusti, ja siihen integroitu ovipuhelimen etäyhteys helpottaa ulkopuolisten henkilöiden tunnistamista ja sisäänpääsyä.

Luotettavaa lisäturvaa

Seniortekin toimittama ja ylläpitämä IISI-henkilöturvajärjestelmä on yksinkertainen ja vaivaton ratkaisu perusturvan lisäämiseen silloin, kun hoitaja ei ole paikalla. Suora hälytys hoitajan puhelimeen ohjaa hoitotyötä juuri sinne, missä on välitön tarve. Asukkaiden turvallisuuden tunne lisääntyy, kun apu on käden ulottuvilla. Jokaisella Saukodin asukkaalla on turvaranneke, jolla hän voi hälyttää apua milloin tahansa. Huoneissa on liiketunnistimet sängyn läheisyydessä ja ovihälytykset. Kun asukas nousee sängystä, hoitajat saavat tästä tiedon.
Ovihälytykset toimivat samalla periaatteella. Kun asukas avaa huoneensa oven, tulee tästä hoitajille hälytys.
Ovihälytykset ovat hyödyllisiä etenkin yöaikaan, sillä Saukoti on iso usean osaston hoivayksikkö.

”Hälytysjärjestelmän ansiosta voimme turvallisin mielin työskennellä mihin vuorokauden aikaan tahansa,” Jenni Ristiharju iloitsee. ”Voimme asentaa hälytykset vaikkapa päivälevon ajaksi. Yöaikaan hälytykset ovat lähes kaikilla asukkailla käytössä. Mikäli asukas ei halua  yöllä heidän huoneessa käytävän, niitä ei aktivoida. Turvarannekkeella he saavat avun tarpeen vaatiessa. Näin toteutuu asukkaan itsemääräämisoikeus,” lähihoitaja Jenni Ristiharju kertoo.

Hoitohenkilökunta on ollut erittäin tyytyväinen luotettavaan IISIin. Työn kuormittavuus on vähentynyt, kun henkilökunta voi panostaa hoitotyöhön ja asukkaiden yksilölliseen hoitoon.

Ovet auki etänä

Ulko-oveen integroitu ovipuhelin mahdollistaa oven avaamisen etäyhteyden kautta silloin, kun tulija on tunnistettavissa äänestä tai omainen on ilmoittanut tuloaikansa etukäteen. Muiden vieraidenkaan ei tarvitse odottaa epätietoisena oven avautumista, kun etäyhteydellä voidaan ilmoittaa, että joku on tulossa päästämään heidät sisään.

IISI-henkilöturvajärjestelmä ostopalveluna

Savukosken kunta päätyi hankkimaan IISI-henkilöturvajärjestelmän Saukotiin ostopalveluna, avaimet käteen -periaatteella. Valintakriteereissä painottuivat toimivan järjestelmän ja helpon asennuksen lisäksi kohtuuhintaiset kulut ylläpidosta, huollosta ja koulutuksesta. Ostopalvelun kustannukset tiedetään etukäteen, ja järjestelmää voidaan hallita myös etäyhteydellä pitkien välimatkojen maakunnassa. Kuukausikustannus asukasta kohden on noin 27 €. Tällä hetkellä asukkaita on 25. Uusi järjestelmä on edullisempi kuin perinteinen turvapuhelin.