Kirjoittaja Seniortek 25.05.2023 0

84-vuotias Lauri Tikkanen on yksi 1 400:sta liminkalaisesta, joka hyödyntää liikuntatilojen käytössä älykännykän mobiilitunnistetta.

Limingan kunta otti syksyllä 2021 käyttöön Seniortekin tuottaman e-Tilat -palvelun, joka mahdollistaa liikuntatilojen tilavarauksen, kulunvalvonnan sekä maksamisen yhdellä järjestelmällä. Palvelu on käytössä Linnukka-hallin ja Tupoksen koulun kuntosaleilla sekä Krankka-areenalla ja kunnan avantouintikopeilla.

Käyttöoikeuden lunastaneet asiakkaat pääsevät kulkemaan liikuntapaikoissa mobiilitunnisteen avulla. Sovelluksen käyttö on yksinkertaista ja se luonnistuu myös seniori-ikäisiltä. Tyytyväisten käyttäjien runsaslukuiseen joukkoon kuuluu 84-vuotias Lauri Tikkanen.

– Meillä oli aikaisemmin lätkä, johon tallennetun sirun avulla pääsi ovista sisälle. Kun tuli tieto, että sisäänpääsyn voi hoitaa älykännykällä, kävin kunnan liikuntatilojen vahtimestari Pekka Särkelän luona, joka opasti mobiilitunnisteen käytön, Tikkanen kertoo.

Lukitusten automatisointi on nostanut tilojen käyttöastetta huomattavasti. Kunnan tiedotteen mukaan mobiilitunnisteita on Limingassa jo 1 400, ja ovet aukeavat niiden avulla jo lähes 7 000 kertaa kuukaudessa.

Tikkanen hyödyntää palvelua Linnukka-hallin kuntosalilla, jossa mies treenaa maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin ikäihmisten vuoroilla. Hänen mukaansa salilla pääsee toisinaan hikoilemaan jopa 20 treenikaverin kanssa. Osa käyttää edelleen vanhoja kulkulätkiä, mutta mobiilitunnisteen käyttöön siirtyneet ovat olleet Tikkasen mielestä pääasiassa tyytyväisiä.

– Osa kavereistani on sanonut, että eivät aio hankkia älypuhelinta. Joillain voi olla ennakkoluuloja sen käyttöä kohtaan, varsinkin jos ei saa opastusta. Särkelän Pekka on tavattavissa tiistai iltapäivisin, ja hän kyllä auttaa sovelluksen käytössä, jos tarvitsee apua.

Usein uusi ja tuntematon arveluttaa. Tikkanen suhtautuu itse tekniikkaan ja älylaitteisiin avoimin mielin. Älypuhelin on ollut taskussa jo useamman vuoden, ja kotoa löytyy myös tietokone ja tulostin.

– Pankkipalveluita en ole siirtänyt älypuhelimelle, sillä sen näyttö on turhan pieni. Maksan laskut kannettavalla ja tulostan tositteet ja kuitit tapahtumista. Mapista on selkeä seurata, jos tulee jotain kyselyä. Mobiilipalvelut kuuluvat kuitenkin nykyaikaan ja verkosta voi myös seurata maailman tapahtumia.

e-Tilat-palvelu

-Seniortek on kehittänyt palvelun yhdessä Schneiderin, Asion ja HAMK Smart -tutkimusyksikön kanssa.

-Mahdollistaa tilojen varauksen, kulunvalvonnan ja palvelujen ostamisen yhdestä sovelluksesta.

-Palvelu mahdollistaa esimerkiksi liikuntapalvelujen käytön vaikka ympärivuorokautisesti.

-Asiakas tarvitsee vain ilmaisen e-Tilat sovelluksen. Kunnan työntekijä voi ratkoa mahdollisia ongelmia etänä.

-Tavoitteena tuoda kunnille kustannussäästöjä ja mahdollisuuden palvelujen kehittämiseen ja lisätuloihin.

Kajaanissa vuosikymmenten ajan asustanut Tikkanen muutti vaimonsa kanssa Liminkaan vuonna 2010, jolloin muutoksen tuulet puhalsivat monella rintamalla.

– Aloitin lähes välittömästi kuntosaliharrastuksen muutettuamme. Ylipainoa minulle ei ole, mutta huomasin pyöräillessä, etteivät jalkavoimat tahdo riittää. Nyt käyn läpi vuoden salilla ja teen lihaskuntoharjoituksia.

Eläkepäiviään viettävä Tikkanen osallistuu kunnan vapaaehtoisten vertaisohjaajien sekä muun muassa personal trainerina toimivan Niina Matturin vetämille vuoroille. Kuntoilu ja hyötyliikunta ovat keskeinen osa hänen arkeaan, mutta motivaatiota pitää yllä muutkin kuin fyysiset hyödyt.

– Kuntosalilla on tosi mukavaa, kun näkee muita ihmisiä. Ystävien löytäminen on vaikeaa uudella paikkakunnalla, eikä sellaisia tapaa oikein muualla kuin harrastusten ja erilaisten pelien parissa.

Kunnan näkökulmasta Seniortekin palvelusta on kolme hyötyä: se antaa käyttäjälle pääsykoodin, sen avulla voidaan seurata tilojen käyttöä ja myös maksaminen onnistuu sillä.

Kunnan liikuntapalvelupäällikkö Janne Laamanen kertoo, että palvelun potentiaalia hyödynnetään tulevaisuudessa mahdollisesti myös muihin tiloihin.

– Käymme keskustelua siitä, että Lakeustalon liikuntasali saataisiin palvelun piiriin. Jonkin näköisiä ajatuksia on muistakin kuin liikuntatiloista. Teoriassa on vaikka millaisia mahdollisuuksia, Laamanen vakuuttaa.

Aluksi ovien avaaminen mobiilisovelluksella aiheutti huolta ja närää, mutta mielipiteet muuttuivat nopeasti positiivissävytteisiksi.

– Puhelimen käyttö avaimena koetaan nyt näppäräksi tavaksi. Kun seuraa laatimiamme ohjeita, niin kulkeminen hoituu 98-prosenttisen varmasti. Voi olla, että harvinaisemmat puhelinmallit vaativat asetuksia muutettavan eri paikoista, mutta ottamalla meihin yhteyttä asioihin löytyy ja on löytynyt ratkaisu.

 

Lue lisää HoivaTurvasta.

Kommentit

Vastaa